Miluju syrová rajčata

13. ledna 2017 v 7:07 | ALKA |  Prostě sranda (společenská)
Všude venku mráz a sníh a prý to ještě vydrží, takže já se vrhnu do tepla psaním o rajčatech.
Já totiž rajčata miluju. Od malička. Každou rajčatovou sezónu - ve zdejších krajích od června do konce září - jsem žila o rajčatech. Za mala, kdy jsem stravu nemohla zcela ovlivnit (znáte to, rodič trvá na snídani a teplém obědě), to byly aspoň svačiny a večeře. V sezóně stálo kilo zdejších československých rajčat do dvou korun padesáti haléřů.

To jsem ještě ani omylem nevěděla, že "tomat" = vyboulené, přivezli dobyvatelé z jižní Ameriky, páč se jim líbili žluté květy. Zatímco Indiáni, přivezení jako otroci na stejné lodi ze stejné země, brali rajčata jako jídlo životodárné.

"Jablko z Peru" se tak stalo předchůdcem všech dnešních rajčat. I těch, kterým Rakušané říkají "paradaise" = rajské; spadlé z nebe, z ráje.

Rajčata jsem jedla i po roce 1990, kdy přišla moje máti a povídá:
"Tady jsem Ti vystřihla článek z novin, že rajčata podporují vznik rakoviny."


Maminka mě vychovala slušně, takže jakožto starší osobě a navíc rodičce jsem jí neřekla, ať si kecy nechá na koledy. Naopak jsem řekla:
"Prosím Tě, neříkej mi, že věříš kdečemu, co si přečteš. Jím rajčata imrvére, miluju je a nehodlám na tom nic měnit."

Nicméně o pár let později maminka znovu přišla, pro změnu se slovy:
"Pamatuješ, jak jsem Ti říkala, že rajčata podporují rakovinu? Tak to je blbost. Teď jsem četla, že to je úplně naopak: rajčata odbourávají volné radikály, které tu rakovinu podporují."

Starající se mamince jsem řekla totéž, co téměř 5 let před tím:
"Prosím Tě, neříkej mi, že věříš kdečemu, co si přečteš. Jím rajčata imrvére, miluju je a nehodlám na tom nic měnit."

A to jsem ještě nevěděla, že prý rajče obsahuje až 400 minerálů. Což mám z nějakého dokumentu. Přijde mi to jako blud, ale dokonce i tato patrně pozitivní informace mi je šumafuk.

Potom jsem se dověděla, že aroma, chuť i barva rajčat se mohou zemi od země lišit. Že "smaragdové jablko", zelenožluté, vzniklo v Rusku. Že rajčata z Katarské pouště jsou sladší, protože klima podporuje fruktózu.
Na snímku rajče smaragdové (to větší žlutozelené), rajče "zelené" leč zralé, 3 druhy rajčete "soudkového" a vlevo dole další druh - takové to středně velké jinak červené…

Taky v tom dokumentu ukázali Rusku, Číňana a Rakušana, kteří uchovávají biodiverzitu rajčat, a pomluvili EU, která chce uchovat jen pár druhů.

Já doplňuji, že o biodiverzitu se stará i má kámoška ze základky Ála, jejíž pěstební úspěchy tu fotodokumentuji.
"]
Tohle jsou rajčata "švestková", tak jim Ála říká, k porovnání s barvou je tu jedno rajče téměř červené. Chybí tu rajče žluté, protože všechna žlutá jsem sežrala dřív, než mě napadla fotodokumentace.

Já jsem díky Ále zase po 30 letech jedla rajčata "jen tak" na chuť, samotná…

Bodejť ne, koukněte na ty druhy - to už jsou další, celkem asi 8, to zelené a smaragdové se opakuje…
"]
I v Chudeříně lze pěstovat neuvěřitelné druhy neuvěřitelně chutných rajčat. Stačí mít zahrádku a chuť.

Teda ne v téhle zimě, že.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | Web | 13. ledna 2017 v 7:47 | Reagovat

Ali přinesla jsi mi do očí jaro. Přijde jaro přijde a všude bude spousta předpěstovaných sazenic. Tak mě napadá - kdo vlastně ta vycmrndlá rajčata z obchodů jí? Dokonce snad s chutí?! Já ne, taky mám nejraději ty ze zahrádky. Když už ne takto krásné od kamošky z její zahrádky! :-D

2 Magda Magda | E-mail | 13. ledna 2017 v 9:27 | Reagovat

Ty fotky jsou moc hezké, takhle je ještě zvládnu... ale jinak je odmalička nesnáším. Jestli já teď nejsem unavená, že mi tělem krouží volné radikály...
Ale na druhou stranu je svým bližním pěstuji a dělám to s láskou. :-)

3 Jana Jana | E-mail | 13. ledna 2017 v 10:31 | Reagovat

Nejsme my ségry, Pírče? Na rajčatech se suchým rohlíkem nebo s omáslovaným chlebem jsem doslova vyrostla (a jak pěkně!). Ovšem musela být přímo ze sluníčka. To, co se tu v zimě prodává za nekřesťanský peníz, nekupuji a nejím.

4 Alka Alka | E-mail | 13. ledna 2017 v 10:42 | Reagovat

[1]: No já rajčata v "sezóně" kupuju. Kdysi jsem chodila kvůli nim na trhy, ale stála skoro stejně a byla ze Španělska...

[2]: No Magdi, opatrně: neznám nikoho, kdo by nějaký volný radikál viděl; (nezaměňovat s viděl "volného radikála"... :D ), nicméně pěstuj, pěstuj, jestli mají rádi.

[3]: Ale podívejme se. Jsem si dosud myslela, že jsem jedináček! A ono ne. :-D

5 Smithg912 Smithg912 | E-mail | Web | 13. ledna 2017 v 15:19 | Reagovat

Only  wanna  tell  that this is very useful , Thanks for taking your time to write this. eddeefegeckkgece

7 Alka Alka | 14. ledna 2017 v 12:24 | Reagovat

[5]: Hi, SPAM: Go away - thank you, too.

[6]: Wow, this is also SPAM, isn´n it?

8 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 15. ledna 2017 v 10:38 | Reagovat

Já mám ráda "datterini" (je to zoufalost, ale neumím to přeložit). Jsou to malinkatá rajčátka (velikost větší třešně). A nakupuji, nepěstuji. Za vrchol své zahradnické dovednosti totiž považuji, že mi nepošel rozmarýn,levandule a opuncie.

9 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. ledna 2017 v 0:02 | Reagovat

Já se naučila jíst rajčátka ve chvíli, kdy šla maminka do důchodu a jen tak na zkoušku koupila pár sazenic.
Teď jsem ta, co mlátí drahého, když si chce maminčino rajčátko posolit...
Fuj, takhle potlačovat tu božskou chuť...
A úplně nejlepší měla mamka rajčátka omylová.
To byly z těch, co rok předtím nějaké upadlo do záhonu a pak se vyvrbilo mezi cibulí :-)

[8]: Jednou jedinkrát jsem byla "daleko", v Itálii.
Jejich kupovaná rajčátka chutnají jako ty maminčiny nejlepší, takže kupuj :-)
A čeho jsem sežrala asi metrák, to byly nektarinky, prodávané večer se slevou.
Už nikdy jsem takovou chuť necítila...

10 Alka Alka | 16. ledna 2017 v 6:33 | Reagovat

[8]:Na Tebe jsem si při psaní o rajčatech vzpomněla s povzdechem, když se dá tohle pěstovat u nás, na severu, co teprve nabízejí takové trhy v Itálii...

[9]: Ano - přesolují se rajčata koupená, která "dozrávají" cestou do obchodu a chuť buď nic, nebo nic moc. ;-)
Já jsem takhle až na Kypru zjistila, jak chutná čerstvý na slunci dozrálý pomeranč.

11 SergiooR SergiooR | E-mail | 16. ledna 2017 v 19:42 | Reagovat

I found this page on 18th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

12 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 17. ledna 2017 v 20:32 | Reagovat

[9]: [10]: Já si teď užívám citróny a pomeranče. Rvu je rovnou ze stromu a ta vůně a hlavně chuť se nedá popsat. Potom ještě hrozně ujíždím na fících a kaki, ale na ty si budu muset ještě pár měsíců počkat.

13 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 17. ledna 2017 v 20:53 | Reagovat

[12]: ÁÁÁÁÁÁÁ
Tak teď nechutně závidím :-)

14 Alka Alka | 18. ledna 2017 v 8:48 | Reagovat

[12]: Taky závidím (fíky a kaki ne, to nemusím, ale citrusy jo) a to sice chutně, leč nezřízeně. [:tired:]

15 FelixG FelixG | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 13:09 | Reagovat

Máte spoustu zajímavých článků

16 Alka Alka | E-mail | 18. ledna 2017 v 13:43 | Reagovat

[15]:Překvapil jste mne - jistěže jsem jukla na Váš web - poslední jsou recepty. Nic pro mne.
Ale "dzenkuji" za Vaše hodnocení... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama